Jako osoba która spędziła ponad rok w Turcji, i jeszcze dłuższy okres czasu w Niemczech, czuję się kompetentny aby podjąć próbę odpowiedzi na arcyciekawe pytanie postawione w temacie niniejszego wpisu.
|
Tak się podaje doner kebab w Stambule |
Kebab pochodzi z Turcji - to nie ulega wątpliwości. Terminem "kebab" określa się tam generalnie dania z mięsa. Nazwy typowych sposobów serwowania mogą mieć pochodzenie regionalne (np. Adana Kebab), albo też są wynikiem specyficznego wyglądu gotowej potrawy (np. Sandali Kebab - podawany na grubym plastrze bakłażana, i przypominający wyglądem sandał). Doner (tur. döner kebabı) jest kebabem przygotowywanym na pionowym ruszcie (jak na zdjęciu powyżej). Podkreślam tu słowo pionowy - a o tym dlaczego za chwilę.
|
Turecka ulica pełna lokali gastronomicznych |
Doner może być z mięsa baraniego (tur. et döner), albo - co w Turcji rzadko spotykane - z kurczaka (tur. tavuk döner). Ten ostatni traktuje się jako coś w rodzaju dania wegetariańskiego. Donera wynalazł kucharz Hacı İskender, który doszedł do wniosku że pionowo trzymany ruszt umożliwi łatwiejsze spływanie tłuszczu, i jednocześnie bardziej efektywne przenikanie przypraw i dodatków osadzonych na szczycie. Gdzieś przeczytałem że jego spadkobiercy próbują procesować się o prawa do pomysłu - ale nie wiem z jakim skutkiem.
|
Witajcie w królestwie kebabów |
Jeżeli chodzi o dodatki do kebaba, to w Turcji najbardziej powszechnym jest czaj - czyli mocna turecka herbatka podawana w małej filiżance w kształcie tulipana. W Niemczech jako dodatek bardziej popularny jest ayran - czyli kefirowaty napój pochodzenia tureckiego.
|
Elegancki Kebap Salonu na Istikal Ave. w Stambule |
Wraz z tureckimi imigrantami kebaby zawędrowały chyba do wszystkich krajów świata. Pokrewne dania możemy spotkać w krajach arabskich (
shawarma) i w Grecji (gyros). Na koniec kilka słów na temat naszej lokalnej specyfiki.
Skąd się wziął kebab w Polsce? Trwają badania naukowe w tym zakresie, i nie ma jeszcze wypracowanej jednoznacznej odpowiedzi. Jeden z tropów prowadzi do Sopotu, w którym funkcjonuje lokal chwalący się tym że działa i serwuje kebaby już od 1978 roku (czyli 34 lata(!)). Co przy najbliższej okazji postaram się sprawdzić. (2df5911d61fb4f0be8d94675d45f4e69)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz